Jorn Lier Horst "Uždaryta žiemai"


 Jorn Lier Horst
"Uždaryta žiemai"
Baltos lankos, 335 psl., 2017 leidimo metai

Įsivaizduokite ... Norvegija su savo nedidelėmis, žaviomis akmeninėmis salelėmis, kur ne kur stūksančius rudus, vienas į kitą panašius mažus namukus - vasarnamius. Vasaros metu juose verda gyvybė, o ateinant rudeniui juose įsivyrauja ramybė.
Šį kartą viskas ne taip. Ramybė sudrumsčiama, kai Uvė Bakerudas atvykęs savaitgaliui į šeimos vasarnamį randa jį išplėštą. Tikrindamas kaimynų namelius, jis randa ne tik išplėštą kaimyno vasarnamį, bet ir daug šiurpesnį radinį - mirusį kaukėtą asmenį. 
Tyrimo imasi detektyvas Viljamas Vistingas. 
Keista ir tiktai nemalonu skaityti, kai norvegiškame romane, pagrindiniais herojais tampa lietuviai. Taip, tie kurie plėšė vasarnamius ir miręs kaukėtas asmuo - lietuviai. Tiriant šią painią bylą Vistingui nusimatė kelionė į Vilnių, aplankant Gariūnų turgavietę.

Net įdomu ar pats autorius lankėsi Lietuvoje. Jei ne, tai kas jam padiktavo siužetą. Gal asmeninė patirtis ar susidūrimas su plėšikaujančiais lietuviais?

Knyga įdomi, nors ir nelabai maloni (suprantama, gėda už savus), bet skaitosi lengvai. Autorius, savo kaip tyrėjo, kompetenciją puikiai perteikia kuriamam personažui Viljamui Vistingui. Siužetas įdomus. Sudėliotas taip, kad negalėtum iš karto nuspęsti jos baigties, todėl norisi skaityti, kad išsiaiškintum bylos esmę.
Tai puiki nauja pažintis. Mielai paimsiu į rankas naują šio autoriaus darbą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą