Tatjana Ustinova „Vienu atsikvėpimu!“


Tatjana Ustinova
„Vienu atsikvėpimu!“
„Obuolys“511 psl. 2010 metų leidimo


Pirkau dvi šios autorės knygas su diiiidele nuolaida. Negaili nepirkti, kai didelė, stora knyga, kainuoja penkis litus. Kadangi, mėgstu detektyvus mielai rizikavau. Niekada nebuvau skaičiusi šios autorės knygų, nežinojau, ko tikitės, bet nesusilaikau nenusipirkusi.  Te gyvuoja išpardavimai J
Pradėjus skaityti, pradėjau gailėtis pirkusi (nors tas nuostolis ir nedidelis :) ). Skaitant neaišku nei ką skaitai, nei ką autorė nori pasakyti. Lakstoma nuo vieno siužeto prie kito. O dar minčių eiga, kuri nuneša visai į kažkokius tolimus laukus, analizės. Žodžiu – grynas nesusipratimas - minčių ir siužeto kratinys. Kurį vis stengiesi pagauti ir suprasti, bet niekaip nesiseka.
Jau buvau nusprendusi padėti šią knygą į šoną ir laukti geresnių laikų ar šiai knygai labiau tinkamesnės skaitymo nuotaikos. Bet... Bet nusprendžiau dar kažkiek pakentėti ir dar truputį paskaityti.  
Turiu pripažinti, kad knyga iš tiesų po truputį pradėjo įgauti siužetą ir tapti įdomi skaitymui. Jeigu, kam, patinka rusų autorių stilius, manau nenusivils „Vienu atsikvėpimu!“.  
Skaitant, papuoli į rusų oligarchų gyvenimo verpetą. Į tokį gyvenimą kuriame viską arba beveik viską lemia pinigai, sąmokslo teorijos, neapykanta, pavydas. Autorė, puikiai perteikia pinigingų Rusijos gyventojų buitį, namų didumą, aplinką.
Savo namuose nužudomas žinomas ir įtakingas verslininkas. Įtariami visi – jo jauna žmona, kuri nemylėjo savo vyro ir kurios jis nemylėjo, žmonos meilužis, nužudytojo verslo partneris, buvusi, pirmoji verslininko žmona... o gal dar kažkas turėjo nesuvestų sąskaitų su verslininku?
Jaunoji našlė Glafira Razglogova, stengiasi išsiaiškinti, kas ir kodėl nužudė jos vyrą, Vladimirą Razlogovą . Ji stengiasi po truputį atkurti to vakaro eigą, sudėlioti dėlionės detales. O, dar, kažkur dingo mylimiausias Vladimiro šuo, kuris dievino savo šeimininką ir nieko svetimo prie jo neprileisdavo. Iš to seka, kad žudikas vienas iš artimų žmonių. Bet kas???
Tatjana Ustinova puikiai paspendžia pinkles ir jas narplioja. Dažnai, tai kas atrodo visiškai akivaizdu ir suprantama, tampa neaišku ir nesuprantamu. Nenoriu atpasakoti viso siužeto, nes bus neįdomu skaityti, bet pasakysiu tik tiek, kad meilės fronte kuriozų netruks. Mėgstantys detektyvus su laiminga pabaiga, gali atsipūsti ir ramiai skaityti iki galo. Nes, ši autorė, turi teigiamą požiūrį į romantiką.
Puiki knyga (neskaitant pradžios, nors be pradžios nebūtų ir pabaigos), įdomi, daug intriguojančių ir painių siužetų ir visiškai  netikėta atomazga. Mėgstantiems amerikiečių detektyvus, vargu ar patiks, bet tiems kurie neabejingi savitiems rusų autorių darbams tikrai patiks. Džiaugiuosi, kad nusipirkau ir kitas jos knygas, bet gaila, kad jos bus tik trys, nes girdėjau, jog daugiau jos autorės knygų leidykla neišleis (tikiuosi persigalvos).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą