Sandra Brown „Be žodžių“


Sandra Brown
„Be žodžių“
„Alma littera“448 psl. 2011 metų leidimo

Ši knyga kitokia, nei visos Sandros Brown knygų. Ji ne paprastas detektyvinis meilės romanas, o verčianti susimastyti knyga.  
Knyga, apie kurčią moterį, apie jai ir jos vaikui gresiantį pavojų. Mes, turėdami visus pojūčius, sunkiai įsivaizduojame žmogaus, kuris kurčias nuo gimimo, gyvenimą. Gerai  pagalvojus, jei žmogus gimė negalėdamas girdėti,  jis kartu netenka galimybės ir kalbėti. Jis negirdi savęs, nežino kaip tari garsus, nes niekada jų negirdėjo.
Pikti žmonės gali skleisti įvairiausias paskalas tau už akių, bet tu negirdėsi, negalėsi nei atsikirsti, nei prieštarauti, nei paaiškinti. Didžioji dauguma patikės piktavaliais liežuviais, nes jei nesigini, vadinasi tiesa.
O ką daryti, jei reikia klausyti „ausis ištempus“, nes tyko didelis pavojus ir reikia išsaugoti ne tik save, bet ir vaiką? Bet negali girdėti.
O ką daryti, jei tave puola ir vienintelė galimybė apsisaugoti garsiai šaukiant? Bet negali rėkti.
Tokį gyvenimą gyveno Ana Korbet. Jos ausimis ir balsu tapo mažas sūnelis.
Kai iš kalėjimo pabėga Delrojaus Korbeto įsūnis Karlas, pavojus iškyla pačiam Delrojui, jo marčiai ir mažąjam anūkui. Karlas, pabėgęs kartu su kalėjimo draugu Mironu, susitinka su broliu ir genamas keršto, stengiasi pasiekti Delarojaus fermą. Karlas šaltakraujis žudikas, trokštantis atkeršyti įtėviui, nes mano, kad jo dėka sėdo į kalėjimą. O savo kelią, buvusių namų link, laisto krauju.
Bet, pirmiausiai, fermą pasiekia bastūnas Džekas Sojeris. Žmogus, kuris stengiasi gauti darbą fermoje, sutinkantis gyventis prastomis sąlygomis, gauti menką atlygį, kad tik galėtų pasilikti fermoje. Džeką gaubia paslaptis, jis niekada nieko nepasakoja apie savo gyvenimą. Buvęs darbdavys, apibūdina Džeką, kaip puikų darbuotoją ir gailisi jo netekęs. Tai kodėl jis atvyko į Delarojaus fermą? Gal pakenkti, o gal padėti?
Įdomi knyga, kitokia, bet kaip visada įdomiai ir lengvai skaitosi. Skaitant supranti, kad autorei, klausos negalia, nėra paskutinėje vietoje ar šiaip siužeto linija. Ji, nuolat, akcentuoja ir pabrėžia, koks sudėtingas ir kaip skiriasi negalinčių girdėti žmonių pasaulis.
Vertėjo paskaityti, vien tik tam, kad pamatytum kitokią Sandros Brown pusę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą