Arne Dahlis „Misterioso“

Arne Dahlis
„Misterioso“
„Baltos lankos“ 366 psl. 2011 leidimo metai

Puikus šiuolaikinis skandinaviškas detektyvas. Savo stiliumi jis skiriasi nuo anglų, amerikiečių ar prancūzų darbų. Skaitydama pasijutau lyg vėl pabuvočiau Švedijoje, Stokholme. Autorius puikiai atpasakoja vaizdus, žmonių išvaizdas, charakterius. Nors tai ir detektyvas, bet apsiribojama ne vien žudiku ir policija, bet ir klausimu „kodėl“, „kaip“.
Knygoje pasakojama, kaip Stokholme viena po kitos įvykdomos aukštą padėtį turinčių žmonių žmogžudystės. Įvykiui tirti yra suformuojamas nauja,s slaptas, geriausių Švedijos policininkų būrys, kuris susideda iš šešių žmonių su suteiktais neribotais įgaliojimais.
Žmogžudystės vykdomos skambant Thelonious Monko džiazo kompozicijai„Misterioso“. Žudikas savo aukoms paleidžia po dvi kulkas į galvą. Tai  gi, naujai sukurta grupė, keistu pavinimu „A-grupė“ turi darbo aiškindamasi ir ieškodama žudiko.
Kas mane nustebino šioje knygoje, tai kad pasirodo jog švedai turi savo „baubų“. O tie „baubai“ tai estų kontrabandininkai ir mafija. Arne Dahlis dažnai savo knygoje mini estų ir rusų mafiją, kuri yra neatsiejama knygos dalis.  Bet ir lietuviai neturėtų jaustis pamiršti, nes knygoje yra paminėti ir jie. Kalbant apie lietuvius  252 psl. rašoma: “-Ne, šešiasdešimties procentų rusiška, lietuviška arba estiška.....“. Čia kalba eina apie kontrabandinę degtinę.
Autorius Arne Dahl savo knyga mane sudomino ir panorau pasidomėti apie kitus šio autoriaus darbus. Pasirodo, kad „Misterioso“ tai pirmoji knyga apie šio policijos būrio bylas, kitos turėtų būti:
Bad Blood,  To the top of the mountain,  The Europe Blues,  Many Waters,  A Midsummer Night's Dream, Requiem,  Hidden Numbers,  Afterquake,  Eye in the Sky ir dar kitos. Jeigu kam įdomu, tai galiu pasakyti, kad Švedijoje pagal jo knygas yra sukurtas serialas. 
Labai lauksiu naujų knygų, o gal kada pamatysime ir filmus... lauksiu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą