Thomas Harris „Avinėlių tylėjimas“

„Avinėlių tylėjimas“
„Obuolys“ 352 psl. 2010 metų leidimo

Pirkau šią knygą su nuolaida per Hanza dienas Kaune, kaip ir kelias kitas. Esu mačiusi šios knygos ekranizaciją, kuri buvo aukščiausio lygio. Ekranizacija, per 64 Oskarų teikimų ceremoniją pelnė penkis Oskaro apdovanojimus už geriausią metų filmą, režisierių, aktorių, aktorę ir scenarijų (nors portalas knygos.lt rašo, kad ekranizacija apdovanota šešiais Oskarais – įdomu už ką tas šeštas ).
Todėl, buvo, įdomu palyginti knygą ir filmą. Kiek kartų esu lyginusi visada pirmaudavo knygos.
Thomas Harris yra parašęs penkias knygas, iš jų keturios apie Hanibalą Lecterį. „Avinėlių tylėjimas“ parašyta 1988 metais, praėjus septyneriems metams po pirmosios knygos apie Hanibalą  kuri vadinosi  „Raudonasis drakonas“.
Šiuo metu, knyga, ko gero išgyvena renesansą, nes ji pagal perkamumą ( knygos.lt duomenimis) TOP 10 užimą aukščiausią – pirmą vietą.
Knyga įdomi, įtraukianti. Puikiai ir lengvai skaitosi, be jokių išvedžiojimų ar gilių pamąstymų  Skaitai, taip, lyg matytum filmą. Scenaristas kūręs filmą atidavė pagarbą autoriui ir atrodo nieko nepagražino, nepridėjo ar neatėmė. Filmas idealiai atitinką knygą ... išskyrus vieną niuansą, knygoje Hanibalas turėjo šešis pirštus.
Įdomi visa siužeto eiga. Žmogus, galintis nužudyti vien už tai, kad kažkas į jį ne taip pažiūrėjo, padeda FTB agentei (tiksliau dar tik būsimai agentei) Klarisei Starling gaudyti maniaką žudantį ir nudiriantį odą moterims. Lecteris, labai protingas, akylas, puikus psichologas, nekenčiantis kvailių ir mėgstantis vedžioti „už nosies“ susiduria su taip pat protinga mergina, kuri turi atskleisti nusikaltimus, gaudama užuominas. Tai savotiškas jos išbandymas, nors tam, kad ji gautų tas užuominas, ji turi atskleisti savo gyvenimo detales. Ji turi būti atsargi, nes jei papasakos per daug – visa tai gali būti panaudota prieš ją, o jei papasakos per mažai ar meluos – Hanibalas Lecteris supras ir nebe padės.
Neaišku nei kas žudo ir nudiria odą moterims ir merginoms, neaišku ir kodėl. Visa tai reikia išsiaiškinti.
Rizika didelė, nes dingo senatorės dukra. Tyrėjams daromas spaudimas, o laiko yra nedaug, nes dažniausiai po 48 - 72 val. ji gali būti mirusi.
Prasideda kova su laiku, ar pavyks Klarisei surasti dingusią merginą padedant Hanibalo patarimams, sužinosite perskaitę knygą.

1 komentaras:

  1. tai nenuostabu, kad perkamiausia, juk kaina juokinga tiesiog. :) tikrai gaila, kad rašydami anotacijas žmonės nepasidomi iš tikrųjų kiek gi tų oskarų gavo tas filmas. pagražint užsimanė. :) o atsiliepimas tik patvirtino lūkesčius, kad knyga puiki. per atostogas planuoju ją perskaityti.

    AtsakytiPanaikinti