Haruki Murakami „Mylimoji Sputnik“

Haruki Murakami
„Mylimoji Sputnik“
„Baltos lankos“ 206 psl. 2008 metų leidimo

Dar viena nauja pažintis šiais metais – Haruki Murakami. Jau seniai buvau girdėjusi apie šį rašytoją, apie jo ekstravagantiškus ir savitus kūrinius, bet vis neateidavo jo eilė...  Ir kažkaip visai atsitiktinai, net nežiūrėdama į autoriaus pavardę, bibliotekoje pastvėriau šią knygą (ko gero lemtis).
Jei manęs paklaustų apie ką ši knyga, atsakyčiau autoriaus žodžiais: „Ši moteris myli Sumirę. Tačiau nejaučia jai lytinio potraukio. Sumirė šią moterį myli ir jaučia jai lytinį potraukį. Aš myliu Sumirę, jaučiu jai lytinį potraukį. Aš Sumirei patinku, bet ji manęs nemyli ir negali pajusti man lytinio potraukio. Aš galiu pajusti lytinį potraukį kitai bevardei merginai. Tačiau jos nemyliu. Viskas taip komplikuota – tai tarytum scena iš egzistencialistinio spektaklio.“ ( 124 psl.)
 Visa knyga sukasi apie trijų žmonių (jos, jos ir jo) gyvenimą ir jų jausmus, kurie persipina tarpusavyje. Nors nei vienas nepasiekia to ko norėtų. Jų bandymas susitaikyti su esama padėtimi ir tų bandymų pasekmės.
Skaitant, nesumaišysi autoriaus kilmės. Knyga labai mandagi, išlaikyta ir subtili, nors pasakojama apie labai gilius ir net skausmingus jausmus. Negaliu pasakyti, kad ji man labai patiko, bet neįvertinti jos irgi negaliu. Skaitosi lengvai, nes lengva intriga verčia versti puslapį po puslapio, o noras sužinoti „kuo baigsis“ neleidžia padėti knygos į šalį, o traukia skaityti iki pabaigos.

Pabaigai pasakysiu, kad buvau sužavėta pačio knygos pavadinimo traktavimo „Mylimoji Sputnik“. Sputnik  - tai žemės palydovas arba kitą žmogų lydintis asmuo (visai kaip knygos herojės).
Skaitykite ir atraskite savąjį Haruki Murakami pasaulį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą