Vaida Loweli, Gerda Butkuvienė „Titaniko lietuviai“

Vaida Loweli, Gerda Butkuvienė
„Titaniko lietuviai“
„Obuolys“ 286 psl. 2012 leidimo metai

Istorinis pasakojimas dažniausiai būna sausas, neskoningas, apibertas sausais faktais. Autorius dažniausiai (pasamoningai) liepia juo ir tik juo tikėti, nes ... jis tą žino.
Ši knyga kitokia. Autorės neperša savo nuomonės, jos negi atvirkščiai sako :“Subjektyvumo nebuvo įmanoma išvengti, nes, kaip pastebėjo ir kiti Titaniko istorijos tyrėjai, išlikę liudininkų parodymai – tai daugiau nei 700 skirtingų patirčių kompleksas.“ ( 21 psl.) – ir tai tikra tiesa.
Knygoje pasakojama apie tris lietuvius plaukusius didingiausiu to meto laivu „Titanic“ ir žmogų plaukusį į pagalbą. Knyga apie Liudviką Stulpiną, kapitoną iš Lietuvos, kuris plaukė padėti nelaimės ištiktiems „Titaniko“ keleiviams, kunigą Juozą Montvilą,  šaltkalvį Eliezerą Gilinskį ir Simą Baniulį.
Ko gero nėra nei vieno žmogaus kuris nežinotų šio laivo ištikusios katastrofos. Tuo prisidėjo ir Jameso Camerono režisuotas to paties pavadinimo filmas.
Tai puiki, nuosekli, lengvai skaitoma knyga. Nei iš tolo neprimenanti sauso istorinio pasakojimo. Knygoje „Titaniko lietuviai“ autorės remiasi pasakojimai, citatomis, nuorodomis ir kitais prieinamais dokumentais. Jos dalinasi tų dokumentų nuorodomis, todėl skeptikai gali patys pasiskaityti ir įsitikinti faktų tikrumu. Knyga gausiai iliustruota autentiškomis nuotraukomis, todėl gali pasijusti lyg būtum pabuvojęs pačiame laive.

Man labai patiko ši knyga, skaičiau su dideliu susidomėjimu. Noriu padėkoti autorėms už puikiai atliktą darbą.
Knygos autorės

1 komentaras: