Jo Nesbo "Raudongurklė"

Jo Nesbo
"Raudongurklė"
"Baltos lankos" 415 psl., 2015 leidimo metai.

Jau seniai norėjau susipažinti su šio autoriaus darbais, tik ... vis nesusitiko mūsų keliai. Ir štai, vieną dieną, į mano rankas papuolė jo knyga "Raudongurklė".
Atsiverčiau, lyg seniai svajoto draugo užrašus, ir ... perskaičiusi kelis lapus užverčiau. Sekančią dieną vėl atsiverčiau ir vėl po kelių lapų užverčiau. Mano nusivylimas buvo begalinis, nes tikėjausi gero laiko, bet niekaip nesusidraugavau su šia knyga. Ir tai truko apie savaitę (gal ilgiau), kol vieną kartą susiėmiau ir peršokusi tą "nesusipratimo tarpą" skaičiau su dideliu malonumu.
Visa ko nesusipratimas buvo autoriaus pasirinkta pradžia, kur jis šokinėja nuo vienų personažų iki kitų, nuo vieno laikotarpio iki kito. Todėl kiekvieną kartą teko galvoti "apie ką čia". Tuo labiau, visose tose priešistorėse reikėjo "pagauti esminį kabliuką".
Vienas istorijos veiksmas vyksta karo metais, kai keli norvegijos kariai kariauja vokiečių pusėje. Ten ir prasideda istorijos pradžia kuri vėliau persikelia į "mūsų laikus". O čia jau prasideda kitas istorijos veiksmas. Jau tada autorius sumaišo kortas ir pasakoja apie žuvusį kareivį, kuris gali būt ir nežuvęs, apie pasikėsinimą į prezidento kortežą, kurio irgi lyg nebuvo, bet to pasekoje Haris Hulė perkeliamas į kitą, slaptosios tarnybos, skyrių ir tampa inspektoriumi.
Inspektorius Haris Hūlė aptinka ypač reto ginklo pėdsakus. Iškyla klausimas kas ir kokiu tikslu nelegaliai įvežė šį ginklą į Norvegiją. Va, tada, ir pradeda aiškėti 1942 ir 1999 metų peripetijos.
Kai įsiskaitai knygą, nuo jos sunku atsiplėšti. Nors pradžia ir buvo sunki. Bet perskaičius knygą lieka "hmm" ir neatsakytų klausimų. Vienas iš jų "kodėl?", kitas klausimas "kodėl niekas nesuprato, kas nužudė inspektorę, nors tai buvo beveik aiškiai pasakyta" ir t.t.
Įtariu, kad bus kažkokia šių knygų seka. O mane tokie dalykai varo į neviltį, nes, ne visada, perskaitai "tas dalis" kurias reikia iš eilės. Gerai, kai paimi knygą ir perskaitai visą istoriją nuo pradžios iki pabaigos.
Reikės pabandyti paieškoti kitų šio autoriaus knygų, kad galėčiau suprati ar tai toks autoriau rašymo stilius, ar tai tokia ši Jo Nesbo knyga. Kol kas man šis autorius neaiškus, kaip ir jo šios knygos pradžia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą