Tess Gerritsen „Kaulų sodas“

Tess Gerritsen
„Kaulų sodas“
„Jotema“ 320 psl. 2009 metų leidimo

Tess Gerritsen žinoma iš serijos  apie daktarę Morą Ailz ir detektyvę Džeinę Ricoli. Ir jei tikėsitės paskaityti apie šias dvi moteris, tai užbėgdama už akių pasakysiu, kad jos šioje knygoje nefigūruoja.
Tai mano antroji skaityta šios autorės knyga. Ir ji visiškai kitokio siužeto nei pirmoji. Ši knyga nukelia mus į 1830 metus, tarpais sugrąžindama į dabartį.
            Ši knyga panaši į amerikietišką Džeko Skerdiko variantą. Tuo labiau, kad ir Tess pasakojimas apima 1888 metus, kai Londoną kaustė paslaptingas žudikas žiauriai žudantis laisvo elgesio moteris, „Kaulų sode“ pasakojama apie prasidėjusias žiaurias žmogžudystes Amerikoje, Bostone.
            Emigracija, tai ne tik šių dienų rykštė, ji buvo ir tada. Imigrantai iš Airijos buvo laikomi prasčiokais, vagiliais, nevalomis, moterimis buvo galima naudotis prieš jų norą, žodžiu ne žmonės, o šiukšlės. Aplinkinių manymu Rosa Konoli viena iš tų atvykėlių. Ji kovoja už savo ir savo sesers garbę, ir kęsdama vargą ir nepriteklių saugoja savo mirusios sesers dukrytę.
            Įdomu ir žiauru skaityti apie medicinos koledžo studentų kasdienybę, bendrą medicinos kaip mokslo užgimimą. Lavonų „medžiojimą“ (kai jie iškasami ir pavagiami) mokslams, kaip inventorius. Apie beprasmes mirtis gimdymo metu, apie antisanitarines sąlygas ligoninėje ir buityje.
            Tai daugiau istorinis detektyvinis romanas, nors jame yra visko ir romantikos, ir meilės, ir netikėtų posūkių.Skaitydama pasijutau būdama Londone (nors primenu, kad veiksmas vyksta ne Londone, o Bostone) , jo gatvelėse. Mačiau prabangą ir baisinį skurdą. Žmonių pasyvumą ir naudos medžiojimą, nors papuolė ir dorų žmonių. Jutau tyrą pirmąją meilę tvyrančią ore ir skaudų nusivylimą.Vadinasi, autorė, pasiekė tai ko norėjo ir parodė tai apie ką rašė.

Man patiko ši knyga. Ji nėra iš tų, kurias skaitai neatsitraukdamas, bet ir ne iš tų kurios porą lapų paskaičius norisi pailsėti. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą