Samuel Bjork "Aš keliauju viena"

 

Samuel Bjork
"Aš keliauju viena"
Alma littera, 462 psl., 2018 leidimo metai

Norvegų autorius, pasirašantis pseudonimu (tikrasisi vardas Frode Sander Oien), tai lyg signalas apie nepasitikėjimą savo galimybėmis. O tai, gali būti, prastos knygos pradžia. Bet ... nieko panašaus - knyga puiki.
Pagrindiniai knygos veikėjai detektyvas Holgeris Munkas, mėgstantis tikslumą, matematiką, rebusus ir išskirtinio proto, pastabumo, bet depresyvi Mia Kriuger.

Kai, buvo rastos, nužudytos kelios mažos mergaitės, aprengtos ypatingais lėlių rūbais, bei paslaptingu užrašu "aš keliauju viena", atkuriamas ypatingas policijos padalinys. Mios įžvalgumo pagalba, kyla įtarimų, kad tos rastos mergaitės ne paskutinės ir kad visa tai sukasi aplink patį Holgerį Munką... 

Ne pirmą kartą pastebiu, kad skandinavų autorių knygose dažnai gvildenama depresijos ir alkoholio problema. Ne išimtis ir šis autorius. Mia turėjo seserį dvynę, kuri pasinėrė į narkotikų liūną ir žuvo. Mia kaltina save ir ieško progos išeiti iš šio pasaulio vaistų ir alkoholio pagalba. Vienintelis dalykas atitraukiantis ją nuo to - darbas.

Samuel Bjork puikiai pateikia siužetą, veikėjų vidinę būseną, tyrimo liniją ir netikėtą atomazgą. Skaitant, autorius lyg ir "pakiša" kaltininką, bet knygos pabaigoje supranti, kad klydai :) 
Knyga puiki, lengvai skaitosi, nors ir norint suprasti veikėjus ar jų poelgius turi pamąstyti. 
Ar skaitysiu kitas autoriau knygas? Žinoma taip. Tuo labiau, kai kitos dvi jo knygos guli mano lentynoje.
Ar rekomenduočiau kitiems? Taip, kodėl gi ne.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą